Este usor pentru noi sa gandim la ceea ce vrem sa spunem dupa ce o persoana a terminat de vorbit. Insa asta nu ne va face niste ascultatori mai buni. Daca te vei gandi in mod constant la ceea ce vei spune, vei rata mereu a asculta cu atentie persoana de langa tine si ceea ce are de spus aceasta.
Concentreaza-te asupra a ceea ce arede spus mai bine. Gaseste acel ” de ce” si „care” si mentine contactul vizual. Odata ce persoana care iti vorbea a terminat de vorbit, atunci gandeste-te la ceea ce vrei sa ii raspunzi.
Insa, in timp ce vei asculta, va trebui sa asculti cu atentie la tot ceea ce spune. De cele mai multe ori, atunci cand ascultam oamenii, gandim cu creierul ceea ce avem sa le raspundem la urma in loc de a asculta cu urechile ceea ce au acestia de spus.
Traim intr-o societate ce este plina de tot felul de lucruri care ne distrag de la ceea ce avem de facut. Suntem supusi in mod constant la atat de mult zgomot incat este o adevarata provocare sa putem asculta cu atentie o alta persoana din jurul nostru.
Pentru a deveni un bun ascultator, va trebui sa-ti limitezi lucrurile ce te pot distrage in timpul conversatiilor tale, fie ca este vorba despre televizor, telefon sau intreruperi. Este nevoie de o decizie mentala pentru a limita distragerile de atentie atunci cand asculti pe cineva.
Cum vei putea deveni vreodata un bun ascultator daca televizorul merge cu sonorul la maxim atunci cand cineva iti vorbeste sau atunci cand telefonul iti suna intruna? Ar putea deveni imposibil sa mai poti face orice altceva avand in preajma asemenea distractii, daramite sa mai si aculti cu atentie pe cineva si sa mai si intelegi ceea ce vrea sa-ti spuna.