semnatura microbiana

Lasam o multime de microbi pe orice suprafata punem mana, de la pixuri la tastaturi, pana la manerele usilor si butoanele de lift. Bineinteles, germenii se gasesc peste tot asa ca si tacticile noastre de lupta impotriva lor sunt cam inutile- dar este OK, pentru ca nu toate bacteriile sunt atat de periculoase.

Insa, exista situatii in care lucrurile iau o intorsatura majora, iar lucrurile par a semana putin cu filmele sci-fi: se pare ca, atunci cand ne lasam microbii pe diferite suprafete, emitem si un fel de semnatura bacteriana in aer- ceea ce numesc oamenii de stiinta „nor de microbi”. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Oregon, aceasta aura invizibila este atat de specifica incat poate fi utilizata pentru a face diferenta intre persoane individuale.

Nor de microbi

Studiul, condus de catre James Meadow, a examinat semnatura microbiana aeriana a 11 persoane. Fiecare subiect a fost limitat sa stea intr-o camera, timp in care a fost analizat de oamenii de stiinta, realizandu-se experimente si dupa ce individul voluntar a parasit camera. Probele colectate din aer si de pe podea de pe o raza de cativa metri au fost preluate si analizate pentru a se identifica speciile de bacterii specifice. Acest studiu s-a axat pe identificarea bacteriilor „bune” care se gasesc pe suprafata corpului nostru, printre care, Streptococcus, Propionibacterium si Corynebacterium. Oamenii de stiinta au descoperit ca , in numai 4 ore, cei mai multi participanti la studiu au o semnatura proprie a bacteriilor care se gasesc pe corpul lor.

Oamenii emit peste 1 milion de particule biologice doar printr-o simpla expiratie. Compozitia unica a „norului” fiecarei persoane poate varia in functie de igiena acestuia si de mediul in care traieste. De exemplu, oamenii care au barba detin mai multe bacterii pe fata din cauza parului, astfel ca exista un mediu adecvat pentru ca acestea sa prolifereze. Implicatiile acestui studiu sunt destul de uimitoare: cum ar fi ca specialistii sa poata spune cine a comis o crima, bazandu-se pe microbii care i-au lasat in urma? Aceasta semnatura microbiana ar putea dezvalui „nu numai cine este acolo, dar exista si potentialul de a se identifica unde au fost si ceea ce au facut”- sustin oamenii de stiinta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *