Ce simplu ar fi daca ar exista o vitamina care sa trateze unele afectiuni si sa ne faca sa ne simtim minunat. Vitamina D este o grupa de vitamine secosteroide liposolubile, cele doua forme relevante fiziologice majore fiind vitamina D2 si vitamina D3.
Vitamina D ajuta la o mai buna absorbtie a calciului din alimente si poate ajuta la prevenirea sclerozei multiple. Exista posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D sa tina la distanta diabetul tip 2, iar pe de alta parte excesul de grasime corporala. E demonstrat stiintific ca la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extrem de scazut. Grasimea tine pe loc vitamina, careia nu ii da voie sa ajunga in organism pentru a-si face treaba. Vitamina D joaca un rol esential in dezvoltarea si functionarea cerebrala, iar studiile confirma ca administarea dozelor crescute de vitamina D sunt asociate cu o ameliorare vizibila a simptomelor depresiei.
La ce este buna vitamina D?
Mentine oasele sanatoase, suporta functia musculara, mentine sistemul imunitar in parametrii optimi, mentine o circulatie sanguina sanatoasa si protejeaza celulele in cazul unui dezastru. Deficienta de vitamina D din organism poate determina o slabire a oaselor in cazul copiilor dar si in cazul adultilor.
Corpul produce vitamina D atunci cand este expus la soare. De asemenea, luam nutrienti din alimente, insa nu suficient incat sa completeze nivelul optim de vitamina D. Daca locuiesti la latitudini mai mari si nu ai parte de foarte mult soare, poti ajunge sa creezi un deficit de vitamina D.
Cum poti trata acest lucru?
In perioada rece trebuie sa ne bazam pe alimentatie si suplimente pentru a obtine cantitatea necesara de vitamina D.
Astfel, somonul, tonul si sardinele sunt benefice deoarece aduc un sfert din necesarul zilnic, oferind o doza suficienta organismului de vitamina D. Si icrele sunt o sursa importanta pentru aceasta vitamina, cat si pentru zinc, omega-3, fiind mai ieftine si mai accesibile. Daca nu esti iubitor de peste atunci poti consuma ciuperci sau oua.