vatican

Vaticanul reprezinta una din cele mai secretoase institutii, aici aflandu-se secrete pe care lumea nu le-a cunoscut si nici nu le va cunoaste vreodata. Cu toate acestea, Vaticanul a fost zguduit de-a lungul anilor de numeroase scandaluri, care amenintau sa afecteze reputatia foarte bine intretinuta a Bisericii Catolice.

Preotii prietenosi cu nazistii

Unii episcopi si preoti au fost acuzati ca ar fi ajutat nazistii de rang inalt sa scape de justitie la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Un astfel de episcop a fost si Alois Hudal, care a fost responsabil pentru cursul de formare a preotilor intre anii 1923 si 1952. Hudal si-a prezentat in mod public punctul de vedere pro-nazist, iar din acest motiv se crede ca acesta a ajutat nazistii de rang inalt sa fuga. O telegrama descoperita recent dintre Hudal si Hitler il incrimineaza nu numai pe acest preot. Un preot de origine croata, Krunoslav Draganovic, a fost de asemenea acuzat ca ar fi jucat un rol cheie in organizarea liniilor de evacuare nazista.

Banca Vaticanului

Istituto per le Opere di Religione (IOR) a fost afectata de zeci de scandaluri in decursul timpului. Necazurile sale majore au inceput odata cu prabusirea Banco Ambrosiano in anii `80. Banca traditionala catolica a facut o serie de imprumuturi negarantate pentru companii misterioase, tranzactii care au fost facilitate de catre Banca Vaticanului. Dupa ce Ambrosiano s-a prabusit, Vaticanul a negat orice responsabilitate legala, insa, in final, a fost obligata sa plateasca aproximativ 224 milioane de dolari catre diferiti creditori.

Suspiciunile sustin ca Ambrosiano a fost implicat in spalare de bani pentru mai multe bande mafiote italiene, mai ales dupa ce presedintele bancii- Roberto Calvi- a fost gasit spanzurat in Londra. Seful Bancii Vaticane, Arhiepiscopul Paul Marcinkus, a fost protejat de arestare.

Banca Vaticanului a fost infiintata in 1942 de Papa Pius al XII-lea. Baza sa de clienti este formata din institutiile catolice, membrii clerului, angajatii actuali sau fosti ai Vaticanului, ambasadele si diplomati acreditati pe langa Sfantul Scaun.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *