Schimbarile climatice
Schimbarile climatice

Schimbarile climatice reprezinta una dintre cele mei mari amenintari din punctul de vedere al mediului, social si economic.

Variatiile climatice au existat si vor exista mereu ca un rezultat al cauzelor naturale. Aceste cauze naturale includ schimbari neinsemnate ale radiatiei solare, eruptii vulcanice care acopera pamantul de praf ce reflecta caldura solara inapoi in spatiu si fluctuatii naturale ale sistemului meteo in sine.

Totusi, cauzele naturale pot explica o mica parte a acestei incalziri. Majoritatea covarsitoare a oamenilor de stiinta sunt de parere ca aceasta incalzire se datoreaza concentratiei tot mai ridicate de gaze cu efect de sera, generate de activitatile umane, care blocheaza caldura.

Schimbarile climatice reprezinta o actualitate: temperaturile cresc, tiparele precipitatiilor se schimba, ghetarii si zapada se topesc, iar nivelul mediu global al marilor creste. Ne asteptam ca aceste schimbari sa continue, iar conditiile meteorologice extreme care conduc la riscuri de genul inundatiilor si a secetei sa devina mai frecvente si intensitatea lor sa sporeasca. Impactul asupra naturii, a economiei si a sanatatii noastre, asemeni vulnerabilitatii acestora variaza in Europa in functie de regiune si teritoriu, precum si de sectorul economic afectat.

Este foarte probabil ca incalzirea ce a avut loc incepand cu mijlocul secolului al XX-lea sa se datoreze in mare parte cresterii observate a concentratiei gazelor cu efect de sera (GES) ca rezultat al emisiilor provenite din activitatea umana. Temperatura globala a crescut cu aproximativ 0,8ºC in ultimii 150 de ani si se estimeaza ca va creste in continuare.

Depasirea unei cresteri de 2ºC in comparatie cu temperaturile din epoca preindustriala sporeste riscul producerii unor schimbari periculoase pentru sistemele globale umane si naturale. Conventia Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (CCNUSC/UNFCCC) a recunoscut ca obiectiv limitarea cresterii temperaturii globale medii in comparatie cu perioada preindustriala la valoarea de sub 2ºC.

Cum se poate atinge obiectiv? La nivel global, emisiile gazelor cu efect de sera (GES) trebuie mentinute la nivel constant in cursul deceniului actual, urmand a fi reduse pana in 2050 cu 50% in comparatie cu nivelurile din anul 1990. Avand in vedere eforturile pe care trebuie sa le depuna tarile in curs de dezvoltare, Uniunea Europeana sustine obiectivul de a-si reduce emisiile de gaze de sera cu o valoare intre 80% si 95% pana in anul 2050 (in comparatie cu 1990).

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *