lunaluna

Pe langa faptul ca stim atat de putine despre una, despre acest astru ceresc mirific ce isi schimba fazele si ne lumineaza in fiecare noapte, exclusiv atunci cand este eclipsa, oamenii au lasat tot felul de ramasite pe suprafata acesteia si s-au gandit chiar si la mai mult de atat, sa o arunce in aer. In timpul Razboiului Rece, Statele Unite ale Americii  au luat in considerare faptul de a detona arme nucleare pe Luna pentru a demonstra puterea sa in fata rusilor.

Cineva este ingropat pe Luna. Eugene „Gene” Shoemaker, un faimos astronom si geolog, a vrut mereu sa fei astronaut, insa a fost refuzat din cauza problemelor sale medicale. Niciodata nu a renuntat la ideea de a vizita intr-o buna zi luna.

Atunci cand a murit, NASA i-a indeplinit dorinta cea mai pretioasa din timpul vietii si i-a trimis ramasitele (cenusa) pe Luna cu ajutorul Lunar Prospector in anul 1998. Cenusa sa a ramas acolo, imprastiata printre praful lunar si pietrele selenare.

Umbrele lunii te vor manca de viu. Primul astronaut care a pasit vreodata pe Luna a descoperit faptul ca lipsa de atmosfera facea ca umbrele de pe Luna sa fie mult mai intunecate. Tot ceea ce nu era direct expus la soare era invaluit in intuneric.

Daca iti vei pune mana in cadrul unei umbre, iti va parea ca aceasta a disparut cu totul. Acest lucru a facut foarte greu procesul mentenantei (instrumentele au fost pierdute in umbrele propriilor maini ale astronautilor) si al explorarii (umbrele adanci si intunecate au facut sa nu se poata cobori pe pantele abrupte de pe platourile plate).

Luna este motivul pentru care avem maree. Luna este mult mai atrasa din punct de vedere gravitational de partea Pamantului fata de care se afla mai aproape, si mai putin de partea Pamantului fata de care se afla mai la distanta. Asadar partile nerigide ale Pamntului, cum ar fi oceanele, se umfla catre Luna pe partea cea mai apropiata de aceasta si se indeparteaza de Luna pe partea cea mai indepartata.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *