Mai multe povesti si legende ne sunt cunoscute la scara larga iar personajele principale care le fac subiectul de interes sunt mai ales luate in evidenta si foarte populare pentru infatisarea, rolul si raul sau binele pe care obisnuiau sa-l creeze in cadrul civilizatiilor in care se presupune ca au existat.
Tarasque
Legenda lui Tarasque este regasita in povestea Sf. Marta, care este inclusa in colectia biografiilor sfintilor a lui Jacobus de Voragine, Legenda de aur. Tarasque a fost un dragon cu o infatisare foarte complexa si cu intentii rele. Potrivit cu legenda, acesta avea cap de leu, sase picioare scurte ca de urs, un corp ca de taur acoperit cu o carapace de broasca testoasa, si o coada solzoasa care se termina cu un ac de scorpion. Aceasta creatura se presupune ca teroriza zona Nerluc din Franta.
Toate acestea, oricum, s-au sfarsit atunci cand o crestina numita Marta a sosit in oras pentru a imprastia glasului Lui Iisus si a descoperit felul in care oamenii treceau peste ani din cauza bestiei feroce. Atunci cand sfanta a descoperit aceasta creatura in padure, aceasta se pare ca aruncat cu apasfintita peste ea si i-a imblanzit natura salbatica.
Atunci, sfanta a dus aceasta creatura inapoi in oras, in Nerluc, acolo unde localnicii suparati au ucis in bataie bestia cu pietre inainte ca Marta sa apuca sa le explice ca acum dragonul era inofensiv. Pe data de 25 noimebrie 2005, UNESCO a inclus creatura Tarasque pe lista „Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity”, in acest fel recunoscand impactul cultural imens pe care l-a avut legenda dragonului, in special in Europa medievala.
Pixiu
Pixiu este o alta creatura hibrid legendara care provine din China. Chiar daca nici o parte din corpul sau nu avea trasaturi umane, creatura mitologica era destul de des descrisa ca avand un corp de leu chinezesc cu aripi, picioarele unei alte creaturi legendare din miturile chinezesti, qilin-ul, si capul unui dragon chinezesc.
Este cunoscut destul de mult pentru faptul ca ar fi protectorul si gardianul celor care practica arta feng shui, in timp ce Tian Lu, versiunea unui Pixiu care are doua coarne pe cap, a fost considerata inca din antichitate o creatura sacra ce atragea si proteja sanatatea celor care credeau in ea.