fizica

In anii 1900, fizicianul britanic Lord Kevin a anuntat ca ”nu ne mai ramane nimic nou sa mai descoperim in domeniul fizicii. Tot ceea ce se va <descoperi> nu va reprezenta nimic mai mult decat niste masuratori mai precise.” In numai trei decenii, mecanica cuatica si teoria relativitatii a lui Einstein a revolutionat acest domeniu. Astazi, niciun fizician nu ar indrazni sa sustina ca fizica este completa- de fapt, nu cunoastem nici macar jumate din procesele fizicii. Astfel, fiecare descoperire noua pare a fi o deblocare a cutiei Pandorei, astfel ca oamenii reusesc sa raspunda la intrebari din ce in ce mai dificile din acest domeniu.

Ce este energia intunecata?

Indiferent de cat de mult s-ar lupta astrofizicienii cu numerele, se pare ca Universul pur si simplu nu se potriveste cu statistica oamenilor. Cu toate ca gravitatea trage spre interior notiunea de spatiu- timp, ”materialul” din care este facut cosmosul continua sa se extinda din ce in ce mai mult. In ideea de a tine cont de acest lucru, oamenii de stiinta au propus un agent invizibil care sa contracareze gravitatea, reusind sa impinga notiunea de spatiu- timp afara. Astfel, acestia numesc acest ”proces” energie neagra. Pe masura ce spatiul se extinde, se creaza mai mult loc, iar odata cu el apare si energia neagra. In functie de rata de observare a expansiunii, cercetatorii stiu ca energia neagra constituie mai mult de 70% din continutul total al Universului. Insa nimeni nu stie cum sa caute aceasta energie…

Ce este timpul?

Timpul se misca inainte din cauza unei proprietati a universului, numita entropie, astfel ca nu exista nicio modalitate de a inversa o crestere a entropiei, dupa ce aceasta a avut loc. Faptul ca entropia se afla in crestere este o chestiune ce tine de logica: exista mai multe particule dezordonate decat aranjate ordonat, astfel ca atunci cand lucrurile se schimba, acestea au tendinta de a cade in dezordine. Cu alte cuvinte, de ce Universul a fost atat de ordonat la inceputurile sale, atunci cand o mare cantitate de energie a fost inghesuita intr-o singura cantitate de spatiu?

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *