Venus si Mercur
Venus si Mercur

Mercur. Este planeta cea mai apropiata de Soare, aflandu-se la numai 0,387 ua (adica, ani lumina). Pe bolta cereasca pare sa se deplaseze mai repede decat alte planete si de aceea oamenii au hotarat sa-i dea numele zeului comertului la romani – Mercur. Suprafata sa este foarte asemanatoare cu cea a Lunii, presarata cu numeroase cratere meteorice. Soarele vazut de pe Mercur, pe cerul mercurian vesnic negru (din cauza lipsei atmosferei), are un diametru aparent de 2,5 ori mai mare decat atunci cand este vazut de pe Pamant.

Acesta se afla deasupra orizontului timp de 175,9 zile terestre, perioada in care temperatura poate atinge 427o C. Noaptea, temperatura ajunge pana la -173o C. Mercur efectuiaza o rotatie completa in jurul axei sale in 58,64 zile, iar anul mercurian dureaza 87,96 zile. Deoarece masa lui Mercur reprezinta numai 5,53 % din masa Pamantului, acceleratia gravitationala este 0,378 din gravitatia terestra. O singura misiune spatiala, Mariner 10, in 1974, ne-a transmis informatii asupra planetei Mercur. Cea mai importanta descoperire facuta cu aceasta ocazie a fost detectarea campului magnetic mercurian, ignorat pana atunci de cecetatori. Tot atunci a fost identificata spectrometric prezenta si compozitia atmosferei mercuriene in care au fost detectate oxigenul, heliul si hidrogenul, iar ulterior prin intermediul telescoapelor terestre au mai fost descoperite sodiul, potasiul si calciul.

Venus se afla la 0,723 ani lumina de Soare. Este acoperita in totalitate si in permanenta cu nori densi, alcatuiti din acid sulfuric, fapt pentru care suprafata sa a fost pentru mult timp invizibila astronomilor terestri. La partea inferioara a atmosferei, efectul de sera provocat de continutul mare de bioxid de carbon (96%), duce la cresterea temperaturii medii pana la 480o, iar presiunea atinge 92 atmosfere. Ziua venusiana, care dureaza cat 243 zile terestre, este mai lunga decat anul, 225 de zile. O alta caracteristica atipica este sensul de rotatie al planetei, retrograd, in sens invers miscarii acelor de ceasornic.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *