In articolul precedent spuneam despre tipul de turism negru sau „intunecat” care se refera la vizitarea unor locuri in care s-au petrecut tragedii si care sunt cunoscute pentru povestile infricosatoare ce au avut loc acolo. Acest tip de turism implica vizitarea acelor locuri si regiuni care au fost martore la unele dintre cele mai mari tragedii din istoria lumii.
In afara de povestile tragice ale oamenilor care au suferit si in afara de macelaririle ce au avut loc in aceste zone, cele mai multe dintre aceste locatii sunt de asemenea populare pentru valoarea lor istorica. Mintea curioasa a omului este deseori mult mai atrasa de locuri care sunt asociate cu lucruri departe de normal si, asadar, locuri cu niste trecuturi violente care devin intre timp destinatii populare pentru turistii din toata lumea primind atentia si vizita unui numar mare de vizitatori in fiecare an.
De obicei criticata si considerata ca o forma neetica de turism, si oamenii care sunt implicati in turismul dezastrelor de asemenea, aceasta forma de turism implica vizitarea unor locuri ce tocmai au fost batute de soarta si de unele dezastre naturale sau produse de om. Ca exemplu, dupa eruptia vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda, in anul 2010, dupa uraganul Katrina in 2005, New Orleans, SUA, dupa Dezastrul Nuclear de la Fukushima in anul 2011 in Japonia. Acestea sunt doar cateva dintre acele locuri in care s-au produs dezastre naturale si care mai apoi au fost vizitate de multa lume.
Asemenea vizite ar putea fara sa vrea sa afecteze operatiunile de recuperare si de salvare in asemenea cazuri si de asemenea sa raneasca sentimentele localnicilor. Oricum, in urma mai multor calamitati naturale serioase, turismul dezastrelor castiga din ce in ce mai multa popularitate in ziua de azi si tot mai multi operatori de tururi ofera pachete atractive catre asemenea zone afectate.