Producatorul gigant de masini, Ford, ar dori ca masinile autonome din viitor sa fie mai prietenoase cu conditiile meteorologice. Astfel, compania testeaza vehiculele autonome pe drumurile acoperite cu zapada. „Conteaza foarte mult pe ce tip de carosabil se conduce o masina si daca vremea este perfecta”- sustine Jim McBride- liderul tehnic al Ford pentru masini autonome. „Lucrurile incep sa se modifice atunci cand senzorii autovehiculului nu pot vedea drumul, deoarece acesta este acoperit de zapada”.

Ford, in colaborare cu Universitatea din Michigan, isi testeaza masinile sale in conditii de iarna, simuland un mediu urban, ce se afla localizat in campusul universitatii. La fel ca si alte masini autonome, vehiculele Ford se bazeaza pe tehnologia LIDAR, care utilizeaza lumina pentru a crea imagini 3D din mediul inconjurator. Atunci cand zapada sau alte substante acopera drumurile, LIDAR dar si alti senzori nu mai sunt capabili sa vada drumurile asa cum ar trebui sa fie observate in mod normal.

Harti pentru vreme nefavorabila

Astfel, sistemul Ford pentru conditii de vreme nefavorabile creeaza harti de inalta rezolutie 3D a drumurilor care includ mai mult caracteristici rutiere- cum ar fi semne de circulatie sau marcaje de drum. Aceste harti sunt realizate in timp ce masinile autonome ale Ford sunt conduse pe vreme buna. Apoi, atunci cand zapada incepe sa se depuna, senzorii masinii pot folosi caracteristicile impregnate in hartile create pentru a continua navigarea in conditii de siguranta, chiar si atunci cand suprafata drumului nu poate fi vazuta in totalitate.

„Hartile dezvoltate de catre alte companii nu includ si caracteristici care sa ofere un grad mai ridicat de siguranta pasagerilor, atunci cand conditiile atmosferice sunt precare. Astfel, hartile create de noi, impreuna cu compania Ford, contin informatii utile despre mediul din jurul masinii, permitand vehiculului sa localizeze ce anume se afla sub patura de zapada”- sustine Ryan Eustice, profesor la Universitatea din Michigan.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *