Cu toate ca nici o metoda nu poate garanta completa eradicare a unei imagini fara a lasa cicatrici pe piele, indepartarea tatuajelor cu laserul tinde sa obtina cele mai bune rezultate cu cele mai scazute daune asupra pielii. Variabilele care pot determina rezultatele indepartarii tatuajelor includ si:
- Dimensiunea zonei tatuate: Cu cat mai mare tatuajul, cu atat mai mare sansa ca cerneala reziduala sa ramana inca vizibila.
- Tipurile de cerneala folosite: Noile cerneluri pentru tatuaje sunt mult mai rezistente si mult mai greu de sters.
- Tatuaje profesionale vs. tatuaje de amatori: Tatuajele profesionale folosesc o cerneala mult mai durabila care este aplicata in mod dens la o adancime mai mare, mai uniforma decat in cazul tatuajelor pentru amatori.
- Tonul pielii: Tatuajele sunt deseori mai usor de indepartat de pe oamenii cu o piele mai deschisa la culoare.
- Varsta tatuajului: Tatuajele mai vechi pot fi mai usor de indepartat decat cele noi, de vreme ce pigmentii deja a inceput sa se degradeze in mod natural.
- Cicatrizarea: Prezenta tesuturilor cicatrizate pot face indepartarea tatuajelor mult mai dificila decat ar fi in mod normal.
La fel ca si in cazul oricaror alte proceduri care implica modificari ale tesutului viu, exista potentiale riscuri asociate cu fiecare metoda de indepartare a tatuajelor, in special daca o ingrijire potrivita de dupa nu este efectuata. Posibilele riscuri includ si:
- Cicatrizarea permanenta
- Infectii ale zonei de indepartare a tatuajului
- O indepartare doar partiala a tatuajului, rezultand intr-o fantoma sau o umbra a imaginii
- Decolorarea pielii
A trai cu un tatuaj de slaba calitate sau cu unul care nu mai reprezinta acum imaginea pe care iti doreai sa o proiectezi despre tine intr-o vreme, poate fi o sursa de rusine si de umilinta adusa propriei imagini. Din fericire, indepartarea tatuajelor este o posibilitate foarte reala, cu toate ca este una care presupune costuri mari si dureri fizice uneori.