dubai

Orasul Dubai se confrunta cu mai multe provocari energetice decat majoritatea celorlalte state. In Dubai temperaturile sunt extrem de ridicate, astfel ca oamenii trebuie sa se adapteze si la valori climatice ce depasesc 50 de grade Celsius. Aici se afla cea mai inalta cladire din lume, si daca ne gandim bine, inseamna ca genereaza si cea mai mare factura la electricitate din lume. Si apoi  mai exista si mall-uri cu statiuni de ski si pinguini. Ei bine, acesti pinguini au nevoie de zapada lor, deoarece nu ar putea trai la temperaturile ridicate din Dubai.

Puterea tuturor acestor servicii, conducatorul Dubaiului, seicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, isi doreste sa adopte o solutie ecologica pentru a depasi acest lucru, insa intr-un mod caracteristic Dubaiului, monumental chiar. Acesta isi doreste sa puna panouri solare pe toate acoperisurile cladirilor, pana in anul 2030.

Dubai Clean Energy Strategy 2050

Ei bine, aceasta strategie face parte din Dubai Clean Energy Strategy 2050, pe care Maktoum a anuntat-o recent. Asadar, planul sustine ca Dubaiul va genera 25% energie curata pana in anul 2030, dorindu-si ca aceasta valoare sa creasca pana la 75% pana in anul 2050. Acest efort va fi sustinut de catre Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, care se presupune ca va genera 5000 de megawati de energie electrica pana in anul 2030- Pentru comparatie, uzina Solar Star din California are o capacitate de 579 megawati, si a devenit cel mai mare de acest gen in lune iunie a anului curent.

„Scopul nostru este acela de a deveni orasul cu cele mai mici emisii de carbon din lume pana in anul 2050”- sustine Maktoum.

Cu toate acestea, exista o problema in acest plan al orasului: daca Dubaiul insista sa construiasca resort-uri pentru ski in desert, atunci trebuie sa consume mai multa energie decat e nevoie, astfel ca va ramane tot cel mai mare consumator de energie electrica din lume. De fapt, Emiratele Arabe Unite se afla pe primul loc in ceea ce priveste consumul de energie pe cap de locuitor din lume. Un plan sustenabil ecologic ar trebui sa tina in frau una din cele mai extravagante locuri din lume, dar daca se va accepta aceasta strategie, Dubaiul nu ar mai fi Dubai.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *