Majoritatea copiilor noi nascuti se nasc cu ochi de culoare albastra, insa culoarea irisului se schimba de la albastru la verde, caprui sau maro in timpul copilariei. De ce se intampla acest lucru? Oamenii de stiinta sunt de parere ca schimabrea nuantei ochilor dupa nastere se bazeaza nu numai pe genetica, aceasta fiind influentata si de catre nivelul de melanina din ochi.
Noi nascutii nu se nasc cu nivelul de melanina pe care il vor avea ulerior. Schimbarea culorii ochilor are loc, in mod normal, la aproape sase luni dupa ce copilul a fost nascut, insa ochii isi pot schimba culoarea si dupa ce copilul ajunge la varsta de trei ani. Aceasta schimbare care are loc de-a lungul anilor se modifica de la culoarea albastra la o alta culoare, normala.
Ochii contin melanocite, acestea fiind celulele responsabile cu producerea de melanina- un tip de pigment care poate influenta si culoarea parului sau a pielii. O cantitate mica de melanina in iris face ca ochii sa capete culoarea albastra, in timp ce o cantitate medie de melanina determina aparitia culorii verzi sau capui, iar un nivel mai mare inseamna ochi maro sau chiar negri.
Cum iti dai seama ce culoare vor avea ochii copilului tau?
O modalitate eficienta prin care cineva isi poate da seama daca nuanta ochilor copilului se schimba este privirea ochilor din lateral, astfel incat sa nu existe lumina care sa efecteze punctul de vizionare. Daca exista indicii de nuante aurii in iris, ochii copilului vor deveni, cel mai probabil, maro sau chiar verzi. Daca ochii inca sunt de culoare albastra, probabil ca vor ramane tot asa. Cu toate acestea, oamenii de stiinta precizeaza ca au nevoie de mai mult timp pentru a cerceta acest aspect.
De asemenea, culoarea ochilor are legatura si cu genetica, insa acest lucru este mult mai complicat decat ai fi crezut. Culoarea ochilor reprezinta o trasatura poligenetica, ceea ce inseamna ca este influentata de mai multe gene- expertii sustin ca exista 15 astfel de gene, in timp ce productia de melanina reprezinta doar o mica piesa a imaginii intregi.