Numarul de cumparaturi online este in continua crestere in toata lumea. Intre 2010 si 2013 vanzarile online au crescut cu 18% pe an, cele mai mari cresteri inregistrandu-se in Asia (33.9%), America de Sud (21%) si Europa de Est (17%). Distribuitorii de servicii au observat potentialul pentru aceasta crestere online, atat in tara lor cat si in afara, dar statele si orasele pe care le vizeaza nu au acelasi potential, din cauza diferentelor in infrastructura tehnologica, precum viteza si accesibilitatea la internet, folosirea smartphone-urilor, precum si diferentele de cultura, de consum si sociale.

Singapore are cea mai buna infrastructura, situandu-se inaintea Hong Kong-ului si Finlandei, datorita vitezei de livrare, costurilor si increderii, nivelului ridicat de securitate, precum si datorita folosirii in numar mare a cartilor de credit si a smartphone-urilor. Statele Unite au cea mai mare piata online de retail, situandu-se in fata unor state ca Regatul Unit si Franta.

In unele tari, clasarea folosita nu sunt adevarata si intreaga poveste. China s-a situat doar pe locul 31 din punctul de vedere al infrastructurii, insa asta doar pentru ca raportul a luat in considerare infrastructura pe toata tara, aceasta fiind mult mai dezvoltata in orase. Malaezia este considerata un viitor „star” al vanzarilor online, datorita infrastructurii avansate, previziuni bune fiind lansate si pentru Rusia si Brazilia.

In Romania, 27% dintre utilizatorii de internet fac cumparaturi online, in timp ce restul, chiar daca nu folosesc magazinele online, folosesc internetul ca sursa de documentare inainte de a realiza o achizitie. Totusi, din totalul comertului romanesc, cumparaturile online nu reprezinta decat 2%. Categoria cea mai cautata de catre acesti cumparaturi online este cea electroIT: in anul 2012, 20% din vanzarile produselor din aceasta categorie au fost generate de cumparaturile online. Alttfel spus, romanii prefera sa cumpere un cablu HDMI sau o tastatura de pe internet, decat sa mearga la sediile companiilor.

In 2013, Romania se afla pe locul 50 in clasamentul statelor din privinta retail-ului online, dupa Bulgaria (locul 49), Filipine (48), Peru (46), Grecia (43), Africa de Sud (40), Ungaria (37), Malaezia (34), Chile (30), Turcia (27) sau Taiwan (16). In top 10 se afla sapte state europene (Regatul Unit, care este clasat pe locul unu, Germania, Franta, Olanda, Elvetia, Finlanda, Suedia), Statele Unite (locul doi) si doua state asiatice (Coreea de Sud si Japonia).

Dupa marimea pietei, Romania face schimb cu Bulgaria, urcand un loc. Potentialul ei nu arata foarte bine, insa – aceasta ar avea un potential care ar clasa-o doar pe locul 48, in urma ei coborand India si Indonesia. Vecinii nostri bulgari au un potential mai mare, de 40, iar Ungaria s-ar afla pe locul 39.

One comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *