cimpanzei

Cu toate ca ne este foarte greu sa recunoastem, noi oamenii avem o multime de lucruri in comun cu cimpanzeii, inclusiv cea mai mare parte a ADN-ului nostru. Asemeni oamenilor, cele mai apropiate rude ale noastre pot invata cum sa foloseasca unele unelte, semnale ale limbajului, se pot recunoaste in oglinda si se pare ca se pot si imbata.

Specii care se imbata

Nu suntem singura specie de pe Pamant care iubeste sa petreaca, cu toate ca in cazul oamenilor nivelul de bautura difera foarte mult. In timp ce foarte multi oameni pot savura o bere sau un pahar de vin, cimpanzeii nu isi permit acest lux si beau seva de palmier fermentata. Nu e foarte elegant, dar isi face treaba.

Un studiu efectuat pe o perioada de 17 ani de catre Dr. Kimberley Hockings de la Universitatea Oxford, impreuna cu echipa sa, arata ca cimpanzeii nu se imbata accidental, de fapt, acestia o fac destul de des si cu un scop. Acest lucru a fost observat in principal in junglele din Guineea, unde cimpanzeii au fost observati folosind frunze pentru a aduna seva de palmier. Destul de interesant, se pare ca o buna parte din populatia locala se bucura de aceasta bautura- care poarta numele de vin de palmier.

Cimpanzei in stare de ebrietate

Potrivit cercetatorilor, vinul de palimer nu este o bautura foarte puternica, din moment ce contine doar 3% alcool, ceea ce inseamna ca e mai putin decat poti gasi intr-o bere normala. Cu toate acestea, consumul excesiv de orice bautura alcoolica va determina ca un om sa se imbete, si se pare ca cimpanzeii sunt constienti si ei de acest lucru.

De fapt, un numar de cimpanzei au baut atat de mult vin de palmier incat au aratat semne vizibile de ebrietate. Asemanarile dintre oameni si cimpanzei merg chiar si mai departe de atat, atunci cand vine vorba de bauturi alcoolice: bautura este mai iubita de adulti in cazul ambelor specii iar masculii se pare ca se bucura mai mult decat femeile.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *