Depresia este una dintre probleme cele mai raspandite in ziua de azi: se considera ca aproximativ 300 de milioane de oameni din toata lumea sufera de aceasta tulburare, insa numarul lor ar putea sa fie mai mare. Pe de o parte, sunt foarte multi oameni in anumite zone ale lumii care nu cunosc simptomele depresiei, asa ca nu pot sa-si dea ce e cu ei, nu cauta ajutorul doctorului si, implicit, nu apar in studiile care se fac asupra numarului total.

De asemenea, o alta categorie care nu apare in aceste studii este cea a celor care nu accepta faptul ca ar avea depresie, considerand tulburarea un semn al omului slab (lucru neadevarat), iar o a treia categorie este cea a celor care cunosc informatiile si simptomele, cunosc riscurile in cazul ca nu urmeaza un tratament, accepta ca sufera de depresie, insa nu actioneaza din cauza stigmatului social de care le este frica ca li s-ar putea aplica, daca ar recunoaste.

Desi persoanele din grupa de varsta de peste 50 de ani sufera de depresie in peste 5% din cazuri, iar persoanele din grupa 18 – 49 sufera de depresie in cazuri de sub 3%, cifrele sunt mici in comparatie cu media mondiala.

Statele Unite ale Americii se confrunta cu cei mai multi depresivi din toata lumea, in jur de 10% din totalul populatiei fiind afectata de aceasta tulburare. Pe locurile doi si trei se afla Ucraina si, respectiv, Franta. De fapt, Europa pare sa fie continentul cel mai depresiv, deoarece dintr-un top zece al tarilor cu cei mai multi oameni diagnosticati cu depresie, sase se afla aici: pe langa Ucraina si Franta, deja mentionate, in acest clasament din care nu vrea nimeni sa faca parte mai sunt incluse Spania, Italia, Olanda si Belgia. Top zece este completat de Mexic, Columbia si Liban. Libanul are cea mai mare rata a depresiei din Africa, fiind urmata de Egipt, Tunisia si Maroc, in timp ce tot restul continentului a inregistrat cele mai mici rate ale depresiei din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.