cardiologie in Mures

Sunt o sumedenie de lucruri pe care nu le stim despre corpul nostru, despre anumite parti ale acestuia. In acest articol o sa imi indrept atentia asupra inimii, organul atat de complex despre care multi nu stiu prea multe. Spre exemplu, ai idee cate batai de inima ai intr-un an sau, daca ar fi sa asezi toate vasele cap la cap, cati kilometri ar rezulta din unirea lor?

Ca sa nu te tin in suspans, iti voi da raspunsul la aceste curiozitati acum. Ei bine, inima are in jur de 100.000 batai zilnic si 35 milioane in decursul unui an. Daca ar fi sa ne ducem mai departe cu calculele, am afla ca intr-o viata, o inima bate de aproximativ trei miliarde ori. Interesant, nu? Pana la urma asta ii este misiunea – sa bata.

In ceea ce priveste cealalata curiozitate, s-ar fi estimat ca puse cap la cap, vasele sanguine ar atinge peste 96.000 kilometri. Gandeste-te ca numai circumferinta Terrei la Ecuator este de 40.075 kilometri. Corpul uman si, cu precadere, inima reprezinta, fara doar si poate, ceva extraordinar.

Curiozitati despre inima umana

O sa continui prin adaugarea altor astfel de informatii pe care ar putea sa le consideri interesant si, cine stie, poate si necesare la un moment dat, in anumite circumstante. Desigur, asta nu inseamna neaparat ca vor face o diferenta atunci cand vei fi pus in situatia de a te orienta dupa un cabinet de cardiologie in Mures sau orasul de care apartii, insa e totusi bine sa le citesti, pentru cultura ta generala.

Daca inima unui barbat are o greutate de aproximativ 280 grame, cu mici diferente, cea a unei femei ajunge la un gramaj de 230. Diferenta o poate face insa si constructia corpului, in acest sens. Ca dimensiune per total insa, inima este cu o idee mai mare decat un pumn strans.

Contrar ideii pe care majoritatea o are, cum ca inima ar fi situata langa umarul stang, aceasta este mai degraba mai aproape de centrul pieptului – intre plamani. Am putea mentiona faptul ca partea inferioara a organului este putin intoarsa catre partea stanga.

Pentru ca inima sa aiba spatiul necesar in cavitatea toracica, plamanul din partea stanga are doi lobi, fiind mult mai mic decat cel drept, care are trei astfel de lobi.

Majoritatea atacurilor de cord se petrec in intervalul orar  8 – 9, lunea fiind ziua cea mai riscanta pentru cei predispusi la acestea – deci de avut in vedere.

Atat de mare este presiunea pe care o poate crea o inima normala incat ar fi capabila sa arunce sangele pe care il pompeaza la 9 metri distanta.

Nu neaparat de interes major, insa bine de stiut este ca artera aorta, vasul de sange de cele mai mari dimensiuni din corp – 3,5 cm in diametru – este asemanatoare cu capul unui furtun de gradina. Cele mai mici vase sunt capilarele, diametrul acestora fiind de 8 microni.

Un lucru este cert si anume ca misiunea inimii este vitala. Este cea care pompeaza cei aproximativ 5 litri de sange, care circula in intregul corp de trei ori intr-un minut.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *