dezhidratare

Intreaba-te: te simti somnoros? Te doare capul? Ai putea sa fii putin dezhidratat. O cantitate mai mica decat necesarul zilnic de apa poate fi cauza situatiilor neplacute care au efect asupra ta. Pe de alta parte, daca bei suficienta apa in fiecare zi poti sa-ti imbunatatesti starea de viata.

Cum stii cat e suficient? Nu e la fel pentru toata lumea. Depinde de dimensiunile corpului pe care le ai, activitatea fizica, climatul zonei in care locuiesti si alti factori externi. Cele mai subtile indicii pot fi date de sentimentul de sete, iritabilitate sau oboseala- acestea fiind cele mai frecvente semne care te vor determina sa-ti umpli un pahar cu apa.

Simptome de dezhidratare usoara

In mod normal, cand ne gandim la dezhidratare ne vin in minte imagini in care un om se chinuie in desert, cu un cal care sta intins pe nisipul fierbinte si cu limba scoasa afara, care tanjeste cu disperare dupa un iaz, care pana la urma se dovedeste a fi un miraj.

In foarte putin cazuri dezhidratarea poate fi atat de dramatica. Cand isi face aparitia, incepe cu indicii foarte mici. Fiecare celula din organism se bazeaza pe apa pentru a functiona perfect, si chiar o inghititura foarte mica de apa poate da startul unei imbunatatiri si ajustari in interiorul organismului.

La cel mai mic semn ca am putea fi epuizati- dezhidratarea usoara este definita ca pierderi de 1,5% din volumul total de apa- corpul elibereaza hormoni care atentioneaza rinichii sa incetineasca. Ar fi indicat sa ”pastram” o parte din apa si sa nu o pierdem prin procesul de urinare. Vei merge mai putin la baie, iar atunci cand o faci, urina va avea o culoare mai inchisa, deoarece este mai concentrata.

Chiar si respiratia se poate inrautati din moment ce nu exista suficienta apa pentru a functiona normal, iar nivelul de saliva scade. Saliva ajuta la distrugerea bacteriilor din gura, astfel ca, fara un nivel optim de saliva, numarul bacteriilor pot creste, extinzandu-se si mai departe si acoperind caile respiratorii care te ajuta sa respiri.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *