Alcoolismul implica un set de comportamente, iar multi considera aceasta actiune ca fiind o boala, in timp ce altii sunt de parere ca este o tulburare. Alcoolismul este o boala care include atat componente fizice cat si mentale. Mecanismele biologice care cauzeaza alcoolismul nu sunt foarte bine cunoscute. Mediul social, sanatatea mintala, istoricul familial, varsta, etnia sau sexul- toate sunt considerate factori de risc in dezvoltarea acestei afectiuni.

Indiferent ca este o boala, o tulburare sau o stare problematica, alcoolismului ii sunt asociate o multime de probleme grave. Alcoolismul se refera, de obicei, la obiceiurile unei persoane de a consuma alcool in mod excesiv in ciuda consecintelor negative pe care le are asupra sanatatii, responsabilitatilor, angajamentelor familiale sau a valorilor personale.

Alcoolismul se defineste prin urmatoarele simptome: pofta- o nevoie puternica de a bea; pierderea controlului- nu se poate opri din baut odata ce a inceput; dependenta fizica- simptome de sevraj cum ar fi greata, transpiratii, tremurat si anxietate dupa ce o persoana s-a oprit din baut; toleranta- necesitatea de a bea din ce in ce mai multa cantitate de alcool pentru a simti senzatia de la inceput.

Femeile si alcoolul

Problema alcoolismului ia amploare ingrijoratoare in intreaga lume. Astfel, creierul femeilor alcoolice se degradeaza de doua ori mai repede decat in cazul barbatilor. Printre factorii ce declanseaza alcoolismul la femei, specialistii pun in capul listei pierderea atractivitatii, lista continua cu insatisfactia sexuala, divortul, infidelitatea partenerului si frustrarile acumulate.

Alcoolismul la femei se formeaza mai tarziu decat la barbati – dupa varsta de 25 de ani, insa progreseaza mult mai rapid. Daca un barbat poate ajunge alcoolic in mediu timp de 16 ani, o femeie reuseste in 10 ani.

Femeile devin mai intoxicate dupa ce beau, in comparatie cu barbatii, raportandu-ne bineinteles la aceeasi cantitate. Acest lucru se intampla deoarece corpul barbatului contine mai multa apa. Deoarece alcoolul se amesteca cu apa corpului, o anumita cantitatea de alcool devine mai concentrata in corpul unei femei decat in cel al unui barbat. Din acest motiv limita maxima de consum al alcoolului este mai ridicata la barbati.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *