divort protejare copii

Frustrarea care se resimte intre adulti in timpul unui divort poate afecta, mai presus de toate, pe copiii mici si chiar mari care nu ar trebui sa fie supusi unor asemenea probe din viata. A fi de fata la certuri, a avea de-a face cu instabilitatea relatiei dintre cei doi parinti, a se ingrijora privitor la locul in care vor sta si cu ce parinte, ii tulbura enorm pe copii, si eu stiu foarte bine asta pentru ca am prieteni ce au trecut prin momente de genul.

Divortul poate face mult rau copiilor

Nu este bucurator atunci cand cineva se decide sa se desparta de altcineva, dar este mult mai bine cand se cade de comun acord si nu exista nici o dusmanie intre cei doi parinti. In acest fel, copilul va putea sa vada cu alti ochi despartirea si va putea vizita pe oricare dintre cei doi parinti atunci cand isi va dori. Toti adultii ar trebui sa fie suficient de maturi la minte sa isi dea seama ca la divort pot face rau copiilor pentru ca:

  • cei mici nu vor intelege ce este divortul
  • cei mici vor suferi de depresie
  • cei mici vor avea probleme la scoala sau vor deveni atisociali
  • cei mici vor deveni mult mai emotionali si nu se vor descurca la fel de bine in viata
  • cei mici vor fi tristi si vor intreba in permanenta de ce nu ii au alaturi si pe mami si pe tati

Ce pot face pentru copiii lor parintii care divorteaza ?

Din fericire, cu putin efort, este posibil a se transforma dintr-o adevarata trauma intr-un proces de divort care nu are urmari grave asupra copiilor. Cum?

 1. Dragostea ambilor parinti fata de copii ar trebui sa ramana aceeasi. Chiar daca cei doi soti nu se mai inteleg din alte puncte de vedere, pot sa mentina pacea si sa aiba grija in comun de copiii lor. Copiii pot suferi foarte mult daca nu vor mai fi la fel de iubiti ca pana acum, si asta este un risc pe care parintii ar trebui sa si-l asume. Timpul nu mai este acelasi, adultii fug incoace si-ncolo pentru a face actele de divort, se mai cearta, mai plang, mai pleaca de acasa, uitand de copiii mici care asteapta afectiune si o vorba buna, sau macar o explicatie de la cei mari.
 2. Sinceritatea este un atu in cazul divortului. Chiar daca juniorii sunt de varste inca fragede, trebuie sa te porti cu ei ca si cum ar fi adulti. Le explici scurt si clar ca mama si tata nu vor mai sta impreuna deoarece nu se mai inteleg, asta pentru a le fi bine si lor. Nu inventa scuze si nu da vina pe celalalt parinte, pentru ca asa va parea ca exista doar un vinovat si copilul il va uri.
 3. Lasa copilul sa aleaga unde va sta si alaturi de care parinte. Desi este de la sine inteles faptul ca, de obicei, copiilor le este mai bine cu mama, exista si cazuri opuse. Pentru ca le dovedesti ca sunt importanti si ca au si ei niste decizii de luat in legatura cu divortul, lasa-i sa aleaga unde si cu cine vor sta. Apoi, intocmiti un plan de vizita si cam in ce va consta acesta: cate zile, locatie, alaturi de cine, dus-adus de la scoala …
 4. Vorbeste cu copiii. Incurajeaza-ti copiii sa isi dea frau liber emotiilor si sa iti spuna in fata cand simt ca ii deranjeaza foarte tare. Arata-le ca este ok sa fie suparati, atata timp cat nu vor deveni rai cu voi, parintii.
 5. Flexibilitate in vizite. A te asigura ca cei mici vor sta la fel de mult cu ambii parinti dupa divort este un lucru esential in a pastra cu ei o relatie inca minunata, in ciuda schimbarilor dintre cei doi parinti. Daca nu exista o acceasi legatura intre cei doi parinti si copii, atunci vor exista gelozii si suspiciuni cum ca unul dintre parinti nu ii iubeste la fel de mult si sentimente de genul.


Daca esti din Cluj si doresti sa ai parte de un proces corect de divort, axat pe dreptul familiei, si astfel incat sa nu afecteze nici un membru al acesteia, mergi la un avocat de divort in Cluj care stie cum stau lucrurile si care nu va tine cont decat de dorintele parintilor cu copii, ce isi doresc sa se desparta pe cale amiabila. Eu am asistat destul de des la cazuri de despartiri ale apropiatilor mei si imi doresc ca niciodata copiii sa aiba de suferit din asta, pentru ca stiu ca asta poate fi cu mai multe taisuri. Crezi ca alte solutii ar putea ajuta mai mult?

Blogger: Oana M. Roman

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *